7 NAP - 7 BOLYGÓ

NAPOK ÉS BOLYGÓK KAPCSOLATA

 

ASZTRO-GASZTRO

HÉTFŐ: A HOLD NAPJA

 

     Régen az ember együtt élt a természettel. Nem azért, mert roppant bölcs volt. Egyszerűen nem tudott mást tenni. A nagymamám, hiába ment ki decemberben a piacra, nem talált banánt, ananászt, de még paradicsomot vagy paprikát sem!  Az évszaknak megfelelően táplálkoztak. Azonban nem csak az évszakoknak van tradicionális rendje, hanem a hét napjai is megfelelnek egy-egy ősbolygó analógiájának.

      Ezzel azért jó tisztában lenni, mert ha az adott napnak megfelelő ételek kerülnek az asztalra, azzal sokat tehetünk saját és családunk egészségéért! Ugyanis, ha az adott nap analógiájának megfelelő ételt főzünk, azzal szervezetünk könnyebben azonosul, jól emésztődik és szívódik fel. Jobban hasznosul, és nem raktározódik el!

      A hétfő a tradíciónak megfelelően a Hold analógiáját hordozza. A Hold a lelkünkkel áll kapcsolatban, hat az érzelmekre, a tudattalanra. A Hold uralma alá tartozó ételek elsősorban a szervezet folyadékháztartását valamint az emésztést segítik.

      A Holdhoz a víz energiája kapcsolódik, ezért minden magas víztartalmú étel ide tartozik. Ilyenek az uborka, saláta, dinnye, zöldbab stb. A Holdi ételek befogadóvá tesznek, így minden leves holdi analógiát hordoz, mely szimbolikusan az étel befogadását készíti elő. Számos táplálkozási tanácsadó ajánlja, hogy étkezés előtt igyunk egy pohár vizet, mert megkönnyíti az emésztést. Ezért szokás a vendéget itallal kínálni. Ha valaki visszautasítja, árulkodó jel lehet!

      A gabonák közül a rizs hordoz holdi energiát, mert vízben nő és fehér a színe. A Hold színe egyébként az ezüst és a fehér, ezért minden fehér étel jó hétfőn. A (anya)tej tradicionálisan a Holdhoz tartozó analógia. Ezért a tejtermékből készült ételek is ide tartoznak.  

      A hétfő tradicionálisan főzelékes nap. Ilyenkor bármilyen főzelék jó például tükörtojással!

      A Hold formája a félkör, félhold. Hétfőn ajánlott mindent cikkekre vagy karikára vágni. A kocka forma megjelenése a hétfői ételekben nagyon nem szerencsés analógia. Ott gond van az érzelmekkel, befogadással, esetleg a női szereppel, anyasággal, gondoskodással.

      Ha valaki nagyon eltér ettől vagy kifejezetten nem szereti a holdi ételeket, főzelékek, levesek stb. akkor annak a befogadásával, alárendelődésével gond van.

     Érdekes, hogy az anyukák előszeretettel tömik csemetéjükbe a főzeléket! Vajon miért? Azért, hogy érzelmileg befogadóak legyenek. Röviden azt tegyék, amit a szülő elvár tőlük. És vajon miért utálják a gyerekek a főzeléket?...

Tipikus hétfői ételek:

  • minden leves
  • tejbe rizs
  • minden főzelék

 

 

 

ASZTRO-GASZTRO

KEDD: A MARS NAPJA

 

      Régen az ember együtt élt a természettel. Nem azért, mert roppant bölcs volt. Egyszerűen nem tudott mást tenni. A nagymamám, hiába ment ki decemberben a piacra, nem talált banánt, ananászt, de még paradicsomot vagy paprikát sem!  Az évszaknak megfelelően táplálkoztak. Azonban nem csak az évszakoknak van tradicionális rendje, hanem a hét napjai is megfelelnek egy-egy ősbolygó analógiájának.

      Ezzel azért jó tisztában lenni, mert ha az adott napnak megfelelő ételek kerülnek az asztalra, azzal sokat tehetünk saját és családunk egészségéért! Ugyanis, ha az adott nap analógiájának megfelelő ételt főzünk, azzal szervezetünk könnyebben azonosul, jól emésztődik és szívódik fel. Jobban hasznosul, és nem raktározódik el!

      A kedd a tradíciónak megfelelően a Mars analógiáját hordozza. A Mars az életerő, vitalitás, a vágy és akarat szimbóluma.

     Színe a vörös, piros. Ezért minden piros étel a Mars energiáját hordozza. A magyaros ételek többségének alkotóeleme a paprika és a paradicsom. A pörkölt tipikus keddi étel.

      nFormája a hosszúkás, így kedden érdemes az alapanyagokat csíkokra vágni. A forró olajban sütéssel is marsikus energiát kap az étel. A hasáb burgonya tipikus, mind a formája, mind az elkészítési módja miatt!

      A Marshoz tartozó íz jellemzően a sós. Érdemes megfigyelni, hogy ki az aki mindig, esetleg kóstolás nélkül utána sózza az ételt. Vagy amikor a háziasszony „véletlenül” elsózza az ebédet! Ilyenkor az illetőnek a Marssal vannak problémái. Az, hogy milyen formában az már teljesen egyéni. A két legtipikusabb élethelyzet, hogy a szülött úgy érzi, hogy környezete próbálja rákényszeríteni az akaratát és ő ezt hárítja. A másik pedig, hogy a szülött azt érzi, hogy nem tudja érvényesíteni az akaratát a külvilágban.

      Minden csípős, erős, tüskés, szúrós, hegyes, éles, piros ill. meleget kedvelő növény marsikus. A tradíció szerint a vér és az izomzat a Mars analógiáihoz kapcsolódik. Ezért az ételek sorában a húsok is ide tartoznak. A kedd (ha valaki húsevő…L) húsos nap. Mivel azonban az általunk elfogyasztott és boltban vásárolt hús már teljesen „halott”, így ezek már erős szaturnuszi energiát is hordoznak. Akkor lenne az igazi, ha a húsevő saját maga vadászta volna le az állatot. Így azonban túl sok Marsot visz be a szervezetébe, mely elvonja az energiát a szervezetből. Ezért érzi álmosnak és lassúnak magát az ember egy jó kis húsos ebéd után!  Ha már valaki eszik húst, akkor azt kedden és szombaton tegye, mert ezeken a napokon vagyunk képesek azonosulni ezzel az energiával.

      Azok a kultúrák, ahol tradicionálisan nem esznek húst (India) vagy nagyon keveset fogyasztanak (thai-konyha), ott nagyon fűszeresek és csípősek az ételek. Ezzel pótolják a hiányzó marsikus energiát!

      A gabonák közül az árpa hordozza ezt az analógiát! Érdekes párhuzam, hogy ha valakinek szemárpája (mars) van érdemes feltennie magának a kérdést, hogy mi szúrja (mars) a szemét?

Tipikus keddi ételek:

  • paradicsom leves
  • hagyma leves
  • indiai curry
  • pörköltek
  • sült paprika
  • csipkebogyó tea, csalán tea

 

 

ASZTRO-GASZTRO

SZERDA: A MERKÚR NAPJA

 

      Régen az ember együtt élt a természettel. Nem azért, mert roppant bölcs volt. Egyszerűen nem tudott mást tenni. A nagymamám, hiába ment ki decemberben a piacra, nem talált banánt, ananászt, de még paradicsomot vagy paprikát sem!  Az évszaknak megfelelően táplálkoztak. Azonban nem csak az évszakoknak van tradicionális rendje, hanem a hét napjai is megfelelnek egy-egy ősbolygó analógiájának.

      Ezzel azért jó tisztában lenni, mert ha az adott napnak megfelelő ételek kerülnek az asztalra, azzal sokat tehetünk saját és családunk egészségéért! Ugyanis, ha az adott nap analógiájának megfelelő ételt főzünk, azzal szervezetünk könnyebben azonosul, jól emésztődik és szívódik fel. Jobban hasznosul, és nem raktározódik el!

      A szerda a tradíciónak megfelelően a Merkúr napja. A Merkúr a tudatos gondolkodás, kommunikáció, kapcsolatok, mozgás analógiája, ő a hírvivő, a közvetítő. Ezért a merkúri ételek elsősorban az idegrendszerre hatnak. A citromfű tea például remek nyugtató.

      A Merkúr tarka, vegyes, sokszínű. Ezért szerdán javasolt színes ételeket készíteni. Kína például Ikrek ország. Nézzük meg mennyire sokféle, apróra vágott alapanyagot használnak ételeik elkészítéséhez! Egyébként evőeszközük a pálcika is tipikusan Ikrek analógiát hordoz! A kínai konyha nagyon merkúri!

      Hagyományosan ezen a napon rakott ételeket készítenek. A gabonák közül a köles és a hajdina a leginkább merkúri. Szerdára jó ebéd lehet a köles fasírt vagy a hajdinakása. Tipikus merkúri fűszernövény a kapor és a petrezselyem. Én például szinte mindenbe teszek petrezselyemzöldet. (Ikrek JupiterJ) Minden olyan növény, amely kúszik, fut vagy nem lehet kiírtani, Merkúr analógia. Ilyen minden gyomnövény is.

      Akiknek pszichés problémájuk van, stresszesek, fáradtak, „képtelenek gondolkodni” egyenek sokféle zöldséget, táplálkozzanak színesen, változatosan!

      A Merkúr íze a savanyú, savanykás.  Ezért mind az íze, mind a többféle összetevő, mind pedig a darabolási mód miatt a vegyes savanyúság is ide tartozik.

Tipikus szerdai ételek:

  • tavaszi zöldségleves
  • köles fasírt
  • rakott padlizsán (muszaka)
  • citromfű tea, zöld tea

 

 

 

ASZTRO-GASZTRO

CSÜTÖRTÖK: A JUPITER NAPJA

 

      Régen az ember együtt élt a természettel. Nem azért, mert roppant bölcs volt. Egyszerűen nem tudott mást tenni. A nagymamám, hiába ment ki decemberben a piacra, nem talált banánt, ananászt, de még paradicsomot vagy paprikát sem!  Az évszaknak megfelelően táplálkoztak. Azonban nem csak az évszakoknak van tradicionális rendje, hanem a hét napjai is megfelelnek egy-egy ősbolygó analógiájának.

      Ezzel azért jó tisztában lenni, mert ha az adott napnak megfelelő ételek kerülnek az asztalra, azzal sokat tehetünk saját és családunk egészségéért! Ugyanis, ha az adott nap analógiájának megfelelő ételt főzünk, azzal szervezetünk könnyebben azonosul, jól emésztődik és szívódik fel. Jobban hasznosul, és nem raktározódik el!

     A csütörtök a tradíciónak megfelelően a Jupiter napja. A Jupiter a bőség, az azonosulás, az asszimiláció, a bölcsesség bolygója. Az emberi szervezetben a májat uralja, melynek regeneráló, méregtelenítő funkciója van.

      A szakrális tanítások szerint csütörtök a Guru (mester) napja, ezért jó alakalom a böjtölésre. Az asztrológiában két sorsjelölő bolygó van a Szaturnusz és a Jupiter. Ezek napjai a csütörtök és a szombat. A jógabölcselet azt tanítja, hogy minden héten ajánlott két böjtnapot tartani, mégpedig csütörtökön és szombaton! Csütörtökön a tisztulás, szombaton a befelé fordulás miatt.

      A Jupiterhez tartoznak az un. szattvikus, magyarul tiszta ételek. Ezért csütörtökön lehetőleg kevésbé feldolgozott, tiszta (vegyszermentes), friss, egynemű ételeket fogyasszunk. 

      A Jupiter formája a hasáb, a nagyobb darabok vagy az egészben hagyott alapanyagok. Jupiteri az olaj, méz, olíva, hal, len, tökfélék, rebarbara, tejszín, vaj. Fontos szabály, hogy minden ételbe kell Jupiter az azonosulás miatt. Az én családom nagyon teás és kizárólag mézzel isszuk. De az angolok például tejjel, tejszínnel, a tibetiek pedig jakvajas teát isznak.

Az asszimiláció miatt csütörtökön bármilyen krémleves elkészíthető.

      A bor képviseli legjobban a Jupiter analógiáját. A vörösbor, színe miatt azonban marsikus, így keddi napokon ajánlott.

Tipikus csütörtöki ételek:

  • spárga krémleves
  • sült pisztráng
  • hársfa tea

 

 

 

ASZTRO-GASZTRO

PÉNTEK: A VÉNUSZ NAPJA

 

       Régen az ember együtt élt a természettel. Nem azért, mert roppant bölcs volt. Egyszerűen nem tudott mást tenni. A nagymamám, hiába ment ki decemberben a piacra, nem talált banánt, ananászt, de még paradicsomot vagy paprikát sem!  Az évszaknak megfelelően táplálkoztak. Azonban nem csak az évszakoknak van tradicionális rendje, hanem a hét napjai is megfelelnek egy-egy ősbolygó analógiájának.

       Ezzel azért jó tisztában lenni, mert ha az adott napnak megfelelő ételek kerülnek az asztalra, azzal sokat tehetünk saját és családunk egészségéért! Ugyanis, ha az adott nap analógiájának megfelelő ételt főzünk, azzal szervezetünk könnyebben azonosul, jól emésztődik és szívódik fel. Jobban hasznosul, és nem raktározódik el!

      A péntek a tradíciónak megfelelően a Vénusz napja. A magyar hagyomány ezt tésztás napnak vagy gyümölcsnapnak tartja. 

       A Vénusz íze az édes, édeskés. Tehát az összes szénhidrát ide tartozik. Pénteken még a fogyókúrázók is megengedhetnek maguknak egy kis sütit! Az elvetemültebbek ilyenkor tartsanak gyümölcsnapot!

      A Vénuszhoz tartozik a szépség, a művészet, az ízlés. Formája a kissé gömbölyded, ill. az esztétikus külalak. Szép formájú, esztétikus ételeket készítsünk pénteken. Esetleg díszítsük fel őket és az asztalt is.

Tipikus pénteki ételek:

  • gyümölcsleves
  • gyümölcsszószok
  • minden tészta
  • sütemények

      Annak érdekében, hogy télen is hozzá tudjunk jutni a nyár ízeihez, érdemes a nyári gyümölcsöket tartósítani. Lekvár, befőtt vagy éppen aszalt gyümölcsként. Szerintem napjainkban még a fagyasztás is jobb, mint a télen kapható „borzalmak”. Asztrológusként illő megjegyeznem, hogy minden tartósítással Szaturnuszi energiát viszünk bele ételeinkbe, de szerintem ez télen, amikor a természet is látszólag halott, teljesen elfogadható!

 

 

 

ASZTRO-GASZTRO

SZOMBAT: A SZATURNUSZ NAPJA

 

      Régen az ember együtt élt a természettel. Nem azért, mert roppant bölcs volt. Egyszerűen nem tudott mást tenni. A nagymamám, hiába ment ki decemberben a piacra, nem talált banánt, ananászt, de még paradicsomot vagy paprikát sem!  Az évszaknak megfelelően táplálkoztak. Azonban nem csak az évszakoknak van tradicionális rendje, hanem a hét napjai is megfelelnek egy-egy ősbolygó analógiájának.

      Ezzel azért jó tisztában lenni, mert ha az adott napnak megfelelő ételek kerülnek az asztalra, azzal sokat tehetünk saját és családunk egészségéért! Ugyanis, ha az adott nap analógiájának megfelelő ételt főzünk, azzal szervezetünk könnyebben azonosul, jól emésztődik és szívódik fel. Jobban hasznosul, és nem raktározódik el!

      A szombat a tradíciónak megfelelően a Szaturnusz napja. A magyar hagyomány szerint ilyenkor egyszerű, gyorsan elkészíthető egytálételeket készítettek vagy éppen a maradékot ették, ami valljuk be nem túl egészséges (és jógikus). Szombaton ne készítsünk több fogásos, bonyolult ételt, melyhez sokféle alapanyagra van szükség! A teríték is egyszerű, puritán, praktikus legyen.  

      A Szaturnusz-i ételek sósak és sötét a színük. A só megköti a vizet a szervezetünkben, mely az érzelmeket szimbolizálja. A Szaturnusz a lezárás, összehúzódás, befelé fordulás, puritánság, magány szimbóluma. Ezért szombaton a legkönnyebb böjtölni!  Ráadásul az ember többsége szombaton nem dolgozik. Ha valaki egyedül él van úgy, hogy meg sem terít, hanem a lábasból eszi meg az ételt.

      A szombat BÖJT NAP! Jó tanács böjtölni vágyóknak: Mivel az ember tudata nem képes a nemet elfogadni, ezért nem úgy kell böjtölni, hogy elhatározzuk aznap nem eszünk semmit. Ez biztos recept ahhoz, hogy egész nap a kajára gondoljunk, farkas éhesek legyünk és megfájduljon a fejünk. Aki nem képes az ilyen fokú önsanyargatásra, annak örökre elmegy a kedve tőle! Ezért érdemes arra a napra egész-napos programokat szervezni, így azzal leszünk elfoglalva és nem azzal, hogy ma nem szabad ennünk! Például menjünk a családdal egy egész napos kerékpártúrára vagy vigyük állatkertbe a gyerekeket. Így azzal leszünk elfoglalva, amit teszünk és nem azzal, amit nem!

      A Szaturnusz formája a kocka. Az egyik leg szaturnuszibb étel a krumplis tészta. Mind a formája, mind az egyszerűsége, mind pedig a hozzávalók ezt erősítik. Ugyanis a krumpli, mint föld alatt termő növény, szintén szaturnuszi! El tudjuk képzelni a krumplis tésztát mondjuk csigatésztából és karikára vágott krumpliból?

Szombaton lehetőleg csak vizet esetleg fekete teát igyunk!

      Minden tartósítás szaturnuszi. Így a sózás, füstölés, befőzés, aszalás, fagyasztás. Valamint a nyers koszt is ide tartozik. Az aszalt gyümölcs reggelire, vagy a nyers saláták, a száraz hüvelyesek, minden elálló, jól tartósítható étel alkalmas arra, hogy szombaton fogyasszuk. 

Tipikus szombati ételek:

  • bableves
  • lencseleves
  • székelykáposzta
  • paprikás krumpli
  • krumplis tészta
  • aszalt gyümölcs
  • fekete retek

 

 

 

 

 

ASZTRO-GASZTRO

VASÁRNAP: A NAP NAPJA

 

      Régen az ember együtt élt a természettel. Nem azért, mert roppant bölcs volt. Egyszerűen nem tudott mást tenni. A nagymamám, hiába ment ki decemberben a piacra, nem talált banánt, ananászt, de még paradicsomot vagy paprikát sem!  Az évszaknak megfelelően táplálkoztak. Azonban nem csak az évszakoknak van tradicionális rendje, hanem a hét napjai is megfelelnek egy-egy ősbolygó analógiájának.

      Ezzel azért jó tisztában lenni, mert ha az adott napnak megfelelő ételek kerülnek az asztalra, azzal sokat tehetünk saját és családunk egészségéért! Ugyanis, ha az adott nap analógiájának megfelelő ételt főzünk, azzal szervezetünk könnyebben azonosul, jól emésztődik és szívódik fel. Jobban hasznosul, és nem raktározódik el!

      A vasárnap a tradíciónak megfelelően a Nap analógiáját hordozza. A Nap a teremtő energiát, a fényt hordozza. Az emberi testben a szív, gerinc, agy és szemek egészségéért felelős. Ezért a vasárnap fogyasztott ételek elsősorban ezen szervek működését segítik elő. A Nap ételek pozitívan hatnak a keringésre, erősítik a szívet, szemet.

      A Nap színe a sárga. Minden sárga étel a Nap energiáját képviseli. A néphagyomány szerint ennek a közös analógiának köszönhetően a sárgarépa jó hatással van a szemre.  A sárga fűszerek is ide tartoznak, például a sáfrány és a kurkuma is.

      A Nap formája a gömb, kerek. Vasárnap ajánlott kerek ételek készíteni, kerekre szeletelni az alapanyagokat. Hagyományosan a kenyér mindig kerek volt (cipó)! Én évek óta magam sütöm a családnak a kenyeret. Mivel nincs formám és a sütőben sütöm, így természetes, hogy kerekre formázom a tésztát, mert ez a legpraktikusabb és szerintem ez a legszebb is! A vasárnapi levesbe a zöldségeket karikára vágjuk.

      A gabonák nap ételek. Minden gabonából, főleg búzából készült étel a Nap analógiához tarozik.

      A teremtéstörténetben Isten megpihent a hetedik napon. A vasárnapi étkezés ezért legyen ünnep. Minden ünnepi étel Nap analógia! A szőlő, melyből a borok készülnek, szintén a napságot hordozza, ezért megengedett egy pohár kitűnő bor a vasárnapi ebédhez.