AKTUALITÁSOK - 2014 - BOLDOG ÚJ ESZTENDő!

2014. január 01. A világi újév kezdete

 

Mottó:

„Meg kell tanulni szeretettel végezni a kötelességeinket. Az élet alapelve az, hogy másoknak adunk. Ez a felszabadulás egyetlen útja.” Swami Rama

2014. a Szaturnusz éve lesz. Ezért, szerintem kiemelkedően fontos, hogy az  új esztendő első napján 5 bolygó áll majd a Bak jegyében, melyet maga a Szaturnusz ural.

A Nap, a Hold, a Merkúr, a Vénusz, melyek személyjelölő bolygók és a Plutó, mely egyike a szuperior bolygóknak. 

A Bak jegy, negatív pólusú, mely passzív, befogadó, reagáló. Távol áll tőle a harsányság, bőbeszédűség és a rugalmasság. Hajlamos negatívabbnak látni a dolgokat, mint amilyenek azok valójában, pesszimista és depresszióra hajlamos. A négy személyjelölő bolygó ebben a jegyben elég nagy befolyást gyakorol a közérzetünkre ezekben a napokban! Sőt időjárás szempontjából is fagyokra, hidegre, kemény januárra számíthatunk. Persze inkább januárban legyen hideg, mint nyáron…

Az öt bolygó közül a Holdnak a leggyorsabb a keringési ideje, így Ő csak két napot tölt el a Bak jegyében. A Hold mindenkire befolyással van, hiszen a napi hangulatunkat, érzelmeinket, viselkedésünket mutatja. A Hold a hétköznapokat szimbolizálja. Miután a Bak jegy a Hold exil (száműzött) jegye, ezért harmonikus Hold-hatásról nem lehet beszélni. Érzelmi zárkózottság, hidegség, merevség, megbízhatóság, szívósság, céltudatosság, visszafogottság jellemzi. Mivel jelen esetben nem túl jó sugárzásokat kap, ezért egyesek, akiknek van valamilyen Bak érdekeltségük a születési képletük alapján: „Szemrebbenés nélkül keresztülgázol mindenen, faarccal képes átlépni bárkinek a hulláját, csakhogy célját elérhesse.” – Dr. Balogh Endre. Akinek nem inge, arról lepereg, mint kacsa tolláról a víz! Bár egy kis önvizsgálat még senkinek nem ártott…    

A Nap január 20-ig fog a Bak jegyben állni. Ebben az időszakban a természet látszólag meghal. Valójában legbelül felkészül az újjászületésre. Nekünk is a természetnek ezt a rendjét kellene követnünk! Visszavonulni a világi dolgokból!

A Merkúr viszonylag rövid időt tölt itt, január 11-én átlép a Vízöntő jegyébe. Ez az állás segíti a csendes elvonulást, magányt, elmélyedést, befelé fordulást. Erősíti a logikus gondolkodást és növeli realitásérzékünket.

A Vénusz a Bak jegyében még retrográdba (hátráló) is fog fordulni, így eléggé sokáig, március 05-ig ebben a jegyben fejti ki hatását. A Vénusz a Fortuna Minor, vagyis a Kis Szerencse bolygója. A művészetek, szépség, nőiesség, kedvesség, érzelmek és az anyagiakhoz való viszonyunkat szimbolizálja, többek között. A Bak jegyében érzelmi zárkózottságot, az érzelmi spontaneitás hiányát jelzi. Az anyagi érdekek előtérbe kerülnek. A végletekig letisztult formák, egyszerűség, puritánság jellemzik.

A Plutó, mint szuperior, nem az egyéni, sokkal inkább a tömegsors alakulásában vesz részt. Keringési ideje kb. 250 év, így felfedezése óta (1920) még nem tett meg egy teljes kört az ekliptikán. Éppen ezért még nincs közvetlen tapasztalatunk a Bak jegyében kifejtett hatásait illetően. Csak következtetni tudunk a jegy és bolygó analógiái alapján, ill. abból, hogy, amikor utoljára itt járt, akkor hogyan hathatott.

2008. januárjában lépett be a Plutó a Bak jegyébe, ezzel egy lavinát indítva el, amit a köznyelv gazdasági válságnak hív. Azóta tisztán látjuk, hogy nem csak a gazdaságot érintő átalakulásról van szó. A Plutó 16 évig lesz a Bak jegyében. Mivel ő a teljes átalakulás, vagyis a metamorfózis szimbóluma, ezért rombolva épít. Ebben áll kettős természete. Az alapokig le kell rombolni a régit, az elavultat, azt, ami már nem működik. De ez a rombolás nem öncélú vagy haszontalan. Szükséges, ahhoz, hogy az a terület melyen az átalakulásnak végbe kell mennie, újjászülethessen! Éppen ezért az első nyolc évben a romboló fázis tart, majd a második nyolc év az újjászületésről fog szólni. Amint ebből a kis írásból kiderül 2014-ben még a romboló fázisnál tart a Plutó…

Egy kis történelem:

Legutóbb az 1760-as években állt a Plutó a Bak jegyben. Akkor hirdette Rousseau „vissza a természethez” filozófiáját. Ha jól belegondolunk ez a gondolat napjainkra talán az egyetlen lehetséges kiutat jelenti az emberiség számára a végromlás elkerülésére!?