ASZTROLÓGIÁRÓL

 

 

Az Asztrológiáról általában

(tények és tévhitek)

 

                                                     „ A bölcs uralkodik csillagzatán,

a balga engedelmeskedik annak.”

Aquinoi Szent Tamás

 

 

     Az asztrológia közel 6000 éves múltra tekint vissza. Ugyan számos szerző munkájában tudománynak írja le az asztrológiát, azonban ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Az asztrológia egyszerre tudomány és művészet, ismeretanyag és  bölcseleti életfilozófia, belső és külső élet, materiális és transzcendens!

   Ennek a holisztikus gondolkodásmódnak az alapja a kozmosz és az ember kapcsolata.       

      Az asztrológia középpontjában - mint minden jelentős tradicionális útnál - az ember áll. Saját magunk - mint mikrokozmosz - megismerésén keresztül, megismerhetjük az egész világ – mint makrokozmosz – működését.

„Amint fent, úgy lent!”

 

      Mi az asztrológia?

      Az asztrológia szó görög eredetű, jelentése asztro - csillag, logosz - tudás, törvény. A születési horoszkóp (órakép), az ember lehetőségeit mutatja meg. Az, hogy ki hogyan használja ezeket a lehetőségeket, az egyén szabad akaratán múlik.

   A helyesen felállított születési képlet (radix horoszkóp) felfedi az egyén legfőbb életmintáját: lehetőségeit, adottságait, képességeit, kötődéseit, problémáit, uralkodó mentális jellemzőit és ami a legfontosabb vállalt sorsfeladatát.

         Az asztrológia maga az ÉLET! Éppen ezért az élet minden területét lefedi és az egyén bármilyen természetű kérdésére megadja a választ.

     

      Mi nem az asztrológia?

      Az asztrológia a közhiedelem ellenére, nem jóslás! A jóslatok kizárják az egyén szabad akaratát, és a jövőt egyetlen, végzetként beteljesülő, megváltoztathatatlan tényként állítják be. A születési képlet lehetőségeinket mutatja meg és rajtunk áll, hogyan élünk velük!

      Az asztrológia arra sem alkalmas, hogy általa az ember elkerülje feladatát. A módját mutatja meg annak, hogy hogyan lehet megélni, megvalósítani azt! Nem a bolygók, hanem mi magunk vagyunk okai életünk történéseinek.

     Ahogyan az óra sem "csinálja" az időt, így a bolygók sem hatnak Sorsunkra, csupán jelzik az általunk megélt tendenciákat.

 

Tévhitek az asztrológiáról:

      Laikusok előszeretettel vádolják azzal az asztrológiát, mint áltudományt, hogy semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy naprendszerünk bolygói bármilyen hatást is gyakorolnának a földön élő emberek életére! A valóság az, hogy egyetlen komoly (!) asztrológus sem állít ilyet! Ugyanis a bolygók és azok hatásai között analogikus és nem direkt összefüggés van. Ezt úgy tudnám érthetően elmagyarázni, hogy mint, ahogyan az óra sem „csinálja” az időt, csak mutatja, ugyanígy a bolygók sem a kiváltó okai semmilyen életeseménynek, csupán jelzik azok idejét és minőségét. Analógia, szimbolika, megfelelés.

 

      Az asztrológia a születési időpont alapján felállított képlet. Ezek szerint, ha két ember ugyanabban az időpontban születik - mondjuk az USA-ban és Etiópiában, - akkor ugyanolyan horoszkópjuk van, és ezért ugyanolyan életutat kell, hogy bejárjanak. Ha csak ezt vesszük alapul, akkor logikus, hogy ez elképzelhetetlen. Ebben csak egy hülye, elmebeteg, babonás, hiszékeny, naiv, tanulatlan stb. ember hihet. Azok, akik még annyira sem képesek, hogy kinyissanak egy asztrológia könyvet, ezzel a ferdítéssel próbálják lejáratni az asztrológia hitelességét!

    A fenti állítás több szempontból is téves. Az egyik minden rendes asztrológia könyv első lapjain (!) olvasható, mégpedig az a tény, hogy nem csak a pontos születési időre van szükség. A születési képletet a születés pontos földrajzi helyére állítjuk föl! Így, a fenti példa alapján az amerikai és etióp szülött képlete még csak köszönő viszonyban sem lesz egymással, hiába azonos az időpont! A másik bibije ennek a tézisnek az, hogy 19 éves „praxis” után sem találkoztam olyannal, hogy két ember pontosan (óra, perc, másodperc) ugyanakkor szülessen. Az asztrológia születésnek, az első lélegzetvételt tekinti, vagyis azt a pillanatot, amikor az újszülött felsír. Már négy percnyi eltérés a születési idők között egy év „elcsúszást” fog eredményezni a prognosztikában.

     Az asztrológia létezésére 6000 éves írások (kőtáblás) bizonyítékok vannak. Nos, jelen tudásom alapján az elmúlt évezredek során nem akadt még egyetlen asztrológus sem, aki találkozott volna két egyforma születési képlettel. Ezért azonos tendenciák lehetnek, hasonló embersorsok előfordulnak, de két teljesen egyforma élet biztosan nem. 

 

Mottó: „Az asztrológia út Istenhez!”

Kérdés: Tudomány-e az asztrológia? Természetesen minden magát tudósnak, tartó elme felhördül még magától a feltételezéstől is.

A legelső, amit ezzel kapcsolatban le szeretnék írni, az, hogy bárminek is próbálta az ember beállítani az elmúlt 6000 év során, az asztrológiát és magukat az asztrológusokat ez nemigen zavarta! A Nap attól még süt, hogy a vak nem látja!

Leegyszerűsítve a tudományosságnak két alapkövetelménye, hogy mérhető legyen és megismételhető.

  1. Mérhető? "Homo mensura” Az ember a mérték. Ha például valakit otthagy a szerelme, milyen érzelmi reakciót fogunk normálisnak nevezni? Van ilyen egyáltalán? Van erre egy etalon, a „Hogyan viselkedjünk, ha elhagyott a szerelmünk?” kézikönyvben? Ebben a konkrét esetben, valaki elmegy bulizni, leissza magát és azonnal felszed valakit, mindenki azt fogja mondani: érthető, most hagyta el a párja. Viszont egy másik ember egy ilyen esemény hatására leveti magát a tízemeletesről, mindenki azt fogja mondani: érthető, most hagyta el a párja. Akkor most mit is mérjek és hogyan? Mi a normális?
  2. Ismételhető? Az asztrológia az emberrel foglalkozik. Mivel a klónozást még hivatalosan tiltják és tagadják, nincs két egyforma ember ezen a föld bolygón! Még az ikertestvérek sem egyformák. Tehát sosem fogunk, mi asztrológusok két egyforma horoszkópot mutatni és ezekből receptkönyvszerű, általánosításokat megállapítani.

„Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él,
s mint fán se nő egyforma két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló. „

Kosztolányi Dezső – Halotti beszéd

Tehát az asztrológia: élő tudomány, művészet, filozófia, életmód, életszemlélet, önismeret, maga az emberi élet! Gyakorolni kell, tapasztalni, használni, hogy működik és nem elméleti síkon vitázni és megpróbálni bekategorizálni.

„Csak tévedéseknek van szükségük elméletekre!” – Hamvas Béla