A természetes táplálkozás alapelvei:
1. Vegyük figyelembe a földrajzi helyet, ahol élünk. Elsősorban helyi alapanyagokat használjunk!
2. Évszaknak megfelelő friss táplálék:
- tavasz: tisztító
- nyár: energia bevitel
- ősz: vitamin és ásványi anyag bevitel, felkészülés a télre
- tél: raktározó
3. A bevitt táplálék mennyiségénél vegyük figyelmbe a nemi, korbeli, tevékenységbeli tényezőket. Ezek mind-mind befolyásolják az elfogyasztott kalória szükségességét.
4. A tevékenység során milyen és mennyi tápanyag ürül ki a szervezetből?
- fizikai munka: szénhidrát, zsír, ásványi anyag, vitamin
- szellemi munka: fehérje, vitamin
5. A kiürült tápanyagok milyen táplálékban találhatók meg?
- melyikben van a legkevesebb méreg és salakanyag?
- melyik emésztéséhez kell a legkevesebb energia?
6. Komplettálás: egy napon belül biztosítani kell a szükséges összes tápanyagot.
7. Összeillő ételek: savas-lúgos kémhatás szervezeten belül, növényi és állati fehérje.
8. Az ételek elkészítési módja. A lehető legkevesebb finomított, tartósított, feldolgozott alapanyagot használjunk.
9. Körülmények. Biztosítsunk nyugodt környezetet az étkezésekhez.
10. Alakítsunk ki napirendet! Idő, rendszeresség, böjt, könnyű nap.
11. Étkezés
- tudatosság
- mauna (csend)
- folyamatos étkezési terv (napirend, hetirend)
- rágás
- mennyit? (az első sóhajtásig)
12. Hippokratész: ”Étked legyen gyógyítód!”