TUDATOS TÁPLÁLKOZÁS

A természetes táplálkozás alapelvei:

 

 

1. Vegyük figyelembe a földrajzi helyet, ahol élünk. Elsősorban helyi alapanyagokat használjunk!

 

2. Évszaknak megfelelő friss táplálék:

  • tavasz:    tisztító
  • nyár:       energia bevitel
  • ősz:         vitamin és ásványi anyag bevitel, felkészülés a                 télre
  • tél:          raktározó

 

3. A bevitt táplálék mennyiségénél vegyük figyelmbe a nemi, korbeli, tevékenységbeli tényezőket. Ezek mind-mind befolyásolják az elfogyasztott kalória szükségességét.

 

4. A tevékenység során milyen és mennyi tápanyag ürül ki a szervezetből?

  • fizikai munka: szénhidrát, zsír, ásványi anyag, vitamin
  • szellemi munka: fehérje, vitamin

 

5. A kiürült tápanyagok milyen táplálékban találhatók meg?

  • melyikben van a legkevesebb méreg és salakanyag?
  • melyik emésztéséhez kell a legkevesebb energia?

 

6. Komplettálás: egy napon belül biztosítani kell a szükséges összes tápanyagot.

 

7. Összeillő ételek: savas-lúgos kémhatás szervezeten belül, növényi és állati fehérje.

 

8. Az ételek elkészítési módja. A lehető legkevesebb finomított, tartósított, feldolgozott alapanyagot használjunk.

 

9. Körülmények. Biztosítsunk nyugodt környezetet az étkezésekhez.

 

10. Alakítsunk ki napirendet! Idő, rendszeresség, böjt, könnyű nap.

 

11. Étkezés

  • tudatosság
  • mauna (csend)
  • folyamatos étkezési terv (napirend, hetirend)
  • rágás
  • mennyit? (az első sóhajtásig)

 

12. Hippokratész: ”Étked legyen gyógyítód!”