ZODIÁKUSJEGYEK - KOS
BEJELENTKEZÉS
Név:
E-mail:

A Kos hava

Március 21. – Április 20.

 

A Kos jegy a Mars uralma alatt áll. A Tűz elem Szilárd energiahasználatú jegye.

Jelmondata: Én akarom! 

      A Kosra jellemző tipikus közhely: „fejjel megy a falnak”!  Nem mérlegel, nem elemez, gondolkodás nélkül belevág, mert nem akar semmiből kimaradni. Hatalmas, duzzadó erővel keresi azokat a lehetőségeket, ahol énségét valamilyen módon kihangsúlyozhatja. A Kos a dolgok kezdésében éli át önmaga fontosságát. Ezért másra kevésbé figyel, és minden kezdet egy önmegméretési aktus. El sem tudja képzelni, hogy esetleg le is győzhető. Nem tud veszíteni. Nem hátrál meg semmi elől. Nem ismer kétséget önmagában, hiszen arra született, hogy bizonyítson. Egyik alapelve, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Mindennek elébe megy. Képtelen várni.

     Mivel ő a kezdet, így számára még minden tapasztalat egy új élmény, és ezért az élet számára nem más, mint az élménygyűjtések lehetősége. De nemcsak a tettek embere, a szellemi dolgokban is ugyanilyen hévvel és lendülettel mélyed el, viszont amilyen elánnal fog hozzá bármihez, olyan hamar képes abbahagyni. A kitartás nem az erőssége. A múlt sosem érdekli, hiszen előtte áll a csábító jövő. Élete örök száguldás, rohanás. Ezért is nehéz vele együtt élni, mert szinte senki sem képes lépést tartani vele. Ezeknek a szavaknak: higgadtság, türelem, kitartás, megértés, tolerancia, értelmét nem fogja fel, hiszen nem képes várni. Ezek miatt érzi azt, hogy neki mindig mindenért többet kell küzdenie, mint másoknak. Pedig ha megállna egy pillanatra és előbb higgadtan átgondolná a dolgot és csak utána cselekedne, sokkal kevesebb energiával megoldhatná a problémákat!

      A Kos nem ismer félmegoldásokat. A külvilág számára szimpatikus és ellenszenves közegből tevődik össze. Az egyik oldalon a barátok, a másik oldalon az ellenségek állnak. A Kos könnyen barátkozik, és ezért gyakran a barátság is csak időleges nála. A feladat elvégzése után új feladathoz új barátok jönnek. Ez nem azt jelenti, hogy elfelejti a barátait, hanem azt, hogy bizonyos feladatok elvégzéséhez a társul hozzácsapódott emberekkel összebarátkozik. Az ellenségek csak addig ellenségek, míg a Kos útjában állnak. A harcban kíméletlen, de ha valaki békejobbot nyújt, azonnal képes megbocsátani. Ezért számára minden akadály egyértelmű kihívás, megméretés, tehát gondolkodás nélkül belevág. Ő csak győzhet. A  Kos önmagát a legjobb vezetőnek tartja. A beosztottjai már nem annyira. Fáradhatatlan energiája, óriási munkabírása, a célfeladatok vagy rövid távú feladatok elvégzésére kiválóan alkalmas, de környezete nem mindig tud vele lépést tartani. A hosszan tartó feladatokba belefárad. Nincs kellő koncepciója, ebből következik, hogy jobb, ha ezek kidolgozását másokra bízza. Ezek kivárására nincs türelme. Ezért mindenkit sürget, és ezt a környezete nehezen tolerálja. Ellenkezni nem lehet vele, amit parancsba ad, azt végre kell hajtani.

      Mivel ő a legnyíltabb, legegyenesebb jegy, nem érti a finom célzásokat és emberi játszmákat. Gyermekien naív. Csak a direkt dolgokból ért. Ő maga „elefánt a porcelánboltban”. Megjegyzéseit sosem sértésnek szánja, egyszerűen csak képtelen becsomagolni a dolgokat, nem tud diplomatikus lenni.

Diszharmonikusan: Erőszakos. Ösztönösen cselekszik, mindegy, hogy mi az ára. Ami felkeltette a vágyait azt megszerzi még saját pusztulása árán is. Szóba sem kerül a megfontolás önuralom. A vér állati ösztöne parancsol. Kívülről jövő ingerekre reagál nincs szabad akarat.

Életfeladata az, hogy veleszületett életerejével és életenergiájával másokért küzdjön és harcoljon! Ehhez vonz be minden élethelyzetet. Fel kell ismernie, hogy környezetében az emberek nem azért vannak, hogy velük küzdjön, hanem azért, hogy értük! Meg kell tanulnia türelmesnek lenni és tudatosan cselekedni nem indulatból!

A Kos szülő: Gyerekét nagyon szereti, sokat vár tőle. Akkor érzi magát a legszerencsétlenebb szülőnek, ha a sors egy kényeskedő, nyápic, piperkőc, tehetetlen gyermekkel áldja meg, mert az ilyen gyermekkel nem tud mit kezdeni, nincs hozzá türelme. Igazán akkor él a Kos szülő, ha a gyermeke hasonló, mint ő, kicsattan az egészségtől, tevékeny, aktív, sportrajongó. A finomságokat itt sem érzékeli igazán, gyermekéhez hol túl szigorú, hol túl engedékeny. Mint szülő igyekszik gyermekét gyorsan aktivizálni. Nem tudja elviselni, ha lemarad a gyerek.

A Kos gyermek: Ösztönösen az élre tör és egész környezetével verseng, mert mindenben első szeretne lenni. Valódi kis energiabomba, akit le sem lehet állítani. Meg kell teremteni számára a megfelelő teret a mozgáshoz és rohangáláshoz. Kizárólag a saját feje után megy. A Kosnál a dackorszak már a születésével elkezdődik. Nem ismer akadályt, a kihívások éltetik. Ha a szülő gyenge és nem következetes, esélye sincs, hogy irányítani tudja. Ellenben ha a szülő megpróbál következetes lenni és irányítani akarja, akkor gyakori vitákra és összecsapásokra lehet számítani, hiszen a lázadó kedvű Kos gyermeket nem könnyű fegyelmezni. Felesleges energiái lekötésére, érdemes minél hamarabb sportolnia. A vakmerőség, féktelenség és meggondolatlanság gyakori balesetekhez, sérülésekhez vezethet, elsősorban a feje van kitéve a sérüléseknek. A Kos híres arról, hogy „nem tud vigyázni a dolgaira. A ruhája rekordsebességgel szakad el és koszolódik össze, a játékok pedig valahogy tönkremennek a kezében. Sose büntessük ezért, hiszen csak a megismerés és felfedezés vágya hajtja. Figyelmét nem igazán lehet tartósan lekötni, mindig új impulzusokra, élményekre van szüksége. A tétlenséget és unalmat nem tudja elviselni.

Kos betegségek: a Kos „gyenge” pontja a feje, ezért gyakran fáj a feje. Ha baleset éri, akkor leggyakrabban a fején sérül meg. Szervei: a harántcsíkolt izmok, epehólyag, artériák, fogazat, köröm, haj. Nem véletlenül tartják a hajat a vitalitás forrásának. Az immunrendszerünk ezzel együtt életerőnk csökkenését jelzi a hajhullás. A Kos hajlamos az akut, gyors lefolyású betegségekre. Különböző gyulladásos folyamatok, melyeket magas láz kísér. Fogfájás, migrén, vérnyomásproblémák, epehólyag gyulladása, agyvérzés stb. 

Kos hivatások: edző, fogorvos, katona, rendőr, fegyverszakértő, sportoló, vasipari munkás, kovács, fűtő, autóversenyző, autószerelő, vadász, egyéni vállalkozó.

Híres Kosok: Reese Witrhespoon, Celine Dion, Jackie Chan.